Valentin-nap, romantikus ötletek a szerelem ünnepére

Valentin nap (Valentine's Day, 2010)

Mikor van Valentin-nap?

Valentin napot február 14-én tartják meg minden évben.

Mit ünneplünk Valentin napon?

Valentin napot a szerelem és a romantika ünnepeként tartják számon. Az emberek ezen a napon ajándékokat adnak a szerelmüknek, virágokat küldenek, és romantikus vacsorákat tartanak. A párok általában együtt töltenek időt, és kifejezik szerelmüket egymás felé.

Mi a valentin nap eredete?

A Valentin napot a római katolikus egyház ünnepli február 14-én Szent Valentin vértanú emlékére. Szent Valentin a III. században élt, és a hiedelmek szerint a párok közti szerelem védőszentje volt. Az ünnep elterjedése a kereszténységen kívül is a középkorban történt, és ma már sok országban ünneplik, mint a szerelem ünnepe.

Valentin-nap

Valentin-napi helyesírás, hogyan kell helyesen leírni?

A „Valentin-napi” helyes írása „Valentin-napi”.

KI ünnepel Valentin napján

A Valentin-nap, amelyet február 14-én ünnepelnek, az a szerelem és a szerelmesek ünnepe.

Az emberek ezen a napon ajándékokat, virágokat, kártyákat és egyéb meglepetéseket adnak szerelmüknek, hogy kifejezzék érzelmeiket irántuk.

A név a 4. században élt Szent Valentinról kapta, aki egy keresztény pap volt, aki a római kormányzat ellen állt. Az ünnepet eredetileg a rómaiak ünnepelték, mint a termékenység ünnepét, de az évszázadok alatt a szerelem és a romantika ünnepe vált belőle.

Ma a Valentin napja sok országban a szerelmesek ünnepe, ott ahol a kereszténység terjedt, még ha eltérő kultúrában is ünneplik.

Hogyan ünnepelnek Magyarországon a szerelmesek?

Magyarországon is a Valentin-nap a szerelem és a romantika ünnepe, és az emberek általában ajándékokat, virágokat és kártyákat adnak szerelmüknek, hogy kifejezzék érzelmeiket irántuk.

A Valentin-nap egy népszerű alkalom ajándékozásra és meglepetésekre, és az emberek szeretik meglepni a szerelmüket finom étellel, virágokkal, kártyákkal és egyéb meglepetésekkel.

Sok pár ezen a napon éttermet foglal, hogy együtt ünnepeljenek, és együtt egy romantikus vacsorát fogyasszanak. A nőknek is általában virágokat adnak, és az emberek szoktak szív alakú ajándékokat is vásárolni.

Ezen kívül Magyarországon is megtalálhatóak egyéni, kreatív meglepetések is, mint például egy romantikus hétvégi utazás, vagy egy tandem repülés.

Ajándék Valentin napra
Ajándék Valentin napra

Más országokban a Valentin-nap ünneplése eltérhet az egyes országok kultúrájától és hagyományaiktól.

 • Németországban és az Egyesült Királyságban a Valentin-nap ünneplése hasonló Magyarországhoz. Az emberek virágokat, kártyákat és ajándékokat adnak szerelmüknek, és sok pár együtt ünnepel egy romantikus vacsorával.
 • Olaszországban a Valentin-napot a „San Valentino” néven ismerik. A népszerű ajándékok között szerepelnek a virágok, a finom étel és a bor, valamint a karamell, amelyet szerelmesek között osztanak.
 • Japánban a Valentin-napot a nők ünneplik, és ők adnak ajándékokat és desszertet férfi ismerőseiknek, barátaiknak és szerelmeiknek. A férfiak egy hónappal később, március 14-én ünneplik a „visszafelé Valentin-napot”, amikor ők adnak ajándékokat és desszertet női ismerőseiknek, barátaiknak és szerelmeiknek.
 • Latin-Amerikában a Valentin napot “el día de los enamorados” néven ünneplik , és nagyon hasonló a Magyarországhoz és Olaszországhoz, virágokat, kártyákat, édességeket és ételeket adnak ajándékba, romantikus vacsorát együtt fogyasztanak.
 • Korea ahol a 14 február 14-én a nők ajándékokat adnak a férfiaknak, és február 14-én a férfiak ajándékokat adnak a nőknek.

Ez csak néhány példa volt az ünneplésre más országokban, de vannak még egyéni és különleges módok is, hogyan ünnepelnek az emberek a Valentin-napot a világ különböző részein.

 

10 ötlet, ami különlegessé teheti a Valentin-napot

Romantikus hétvégi utazás: Tervezhettek egy kettesben töltött hétvégét egy vidéki szállodában, vagy egy városban, amit mindketten szerettek volna meglátogatni.

 1. Kreatív ajándékok: Legyetek kreatívak az ajándékokkal, például készíthettek egy saját kézzel készített ajándékot, ami személyes és egyedi.
 2. Édesség: Választhattok egy finom édességet, mint például egy desszert, amit mindketten szerettek volna kipróbálni.
 3. Sportos programok: Legyetek sportosak, és tervezhettek egy közös sport programot, mint például egy túrát, vagy egy kerékpáros túrát.
 4. Kaland: Tervezhettek egy kalandot, mint például egy tandem repülést, vagy egy bungee jumping-ot.
 5. Színház: Mehettek el egy színházba, ahol egy romantikus darabot nézhettek meg.
 6. Fotózás: Csinálhattok egy romantikus fotózást, ahol elkészíthettek egy személyes és különleges fotót, amit mindketten szerettek volna megtartani.
 7. Közös kézműveskedés: Csinálhattok valami közös kézműveskedést, mint például egy üvegfestést, vagy kerámia készítést.
 8. Közös kertészkedés: Közösen dolgozhattok a kerteteken, és elültethettetek valami különlegeset.
 9. Romantikus hétvégi utazás: Tervezhettek egy kettesben töltött hétvégét egy vidéki szállodában, vagy egy városban, amit mindketten szerettek volna meglátogatni.
 10. Közös kóstoló: Mehettek el egy borkóstolóra, vagy egy étterembe, ahol új és különleges ételeket kóstolhattok meg.

5 ajándék ötlet férfiak számára

 1. Sportfelszerelés: Ha a férfi sportol, új sporteszközök, ruházat, cipők, vagy edzőszerek lehetnek jó ajándékok.
 2. Bútorok: Ha a férfi éppen új otthont kapott, új bútorok, mint például egy új kanapé, vagy ágy, lehetnek jó ajándékok.
 3. Könyvek: Ha a férfi szereti olvasni, új könyvek, vagy új kiadású kedvenc könyvei lehetnek jó ajándékok.
 4. Utazás: Ha a férfi szereti utazni, egy utazás, mint például egy repülőjegy, vagy egy szálloda foglalás, lehet egy jó ajándék.
 5. Technológiai eszközök: Új okostelefon, tablet, laptop, fényképezőgép, vagy okosóra lehet egy jó ajándék férfiak számára.

5 ajándékötletet nők számára, ami nem túl drága

 1. Virágok: Virágok sosem mennek ki divatból, és sok nő szereti a virágokat. Lehet választani egy koszorút, vagy egy csokrot, ami nem feltétlen kell hogy drága legyen.
 2. Szépségápolási termékek: Szépségápolási termékek, mint például parfüm, krémek, vagy smink termékek, lehetnek jó ajándékok nők számára.
 3. Könyvek: Ha a nő szereti olvasni, egy új könyv, vagy új kiadású kedvenc könyvei lehetnek jó ajándékok.
 4. Édesség: Finom édességek, mint például csokoládé, vagy sütemények, lehetnek jó ajándékok nők számára.
 5. Kreatív ajándékok: Készíthettek egy saját kézzel készített ajándékot, mint például egy fotóalbumot, vagy egy festményt, ami személyes és egyedi, és nem feltétlen kell hogy drága legyen.